A 2018 Decemberi Értékelés Hírei

2018-12-08

Tisztelt Tenyésztő!

Szorgos, mozgalmas év után érkeztünk el az év utolsó tenyészértékbecsléséhez. Az új "proof" szinte már megszokott módon ismét változást hozott a bikák értékelésébe. A folyamatosan pontosodó, aktualizált amerikai tenyészértékbecslési rendszerben a CDCB (Council on Dairy Cattle Breeding) ezúttal a genomvizsgálati eljárást fejlesztette. Mielőtt azonban ennek részleteibe belemennénk, néhány újdonság az Alta háza tájáról.

Kínálatunk Újdonságaiból

011HO12248 I PEAK ALTAFLYHIGH-ET I AltaFLYWHEEL x Silver x Supersire I 2816 TPI I 885 NM$

AltaFLYWHEEL fiát friss pedigréje és magas általános index értékei mellett termelési és menedzsment tulajdonságia is vonzóvá teszik. Beltartalom örökítő értékei (Fehérje +0,09%, Zsír +0,20%) mellett Hasznos Élettartam indexe (+7,2) is figyelemre méltó.

011HO12159 I PEAK ALTALIAISON-ET I AltaROBSON x Delta x Supersire I 2822 TPI I 943 NM$

AltaLIAISON csakúgy, mint sok társa a kínálatban, a PEAK programból származik. Apja AltaROBSON sajnos nem jöhet hazánkba, de most bemutatkozó fia kárpótol és így ritka pedigrével jelentkezik. AltaLIAISON azok bikája, akik a kiváló fitnesz tulajdonságok mellett stabil küllemmel és jó termeléssel építik fel a jövő tenyészetét.

011HO12211 I PEAK ALTAVELVET-ET I Hotline x AltaSPRING x Supersire I 2758 TPI I 803 NM$

AltaVELVET egy bika azoknak az ínyenceknek, akiknek csak a legjobb küllem jó. Küllem ÖÉ: +3,23 / Tőgy komp: +2,98 / Láb komp +2,19. Kiváló beltartalmi örökítő értékei és jó fitnesze segíti a választást.

Mostantól még pontosabbak a bika értékelések

A CDCB (Council of Dairy Cattle Breeders, USA) mostantól új referencia genomot és több SNP-t használ a genomikus értékelésben. Ez némileg befolyásolja a genetikai ragsorokat is.

A frissített referencia genom mellett az eddigi 60.000 SNP-t figyelő eljárás helyett immár 80.000 SNP alapul a genomvizsgálat.

A könnyebb érthetőség kedvéért a PEAK program genetikusa, Doug Bjelland így magyarázza: Az előző referencia genom és SNP segített, hogy megtaláljuk az utcát, ahol a ház van. A mostani frissítés után már azt is tudjuk, hogy hol van a ház az utcában. Röviden: ezek a kiegészítések nagyobb genomikus pontosságot adnak.

Ezen változtások miatt az iparág bikái átlagosan a következőképpen változtak, mindazonáltal az egyes bikák ettől eltérően is javíthattak, vagy ronthattak.

  • Holstein-fríz ivadékvizsgált: ↓ 8 NM$
  • Holstein-fríz genomikus: ↓ 14 NM$
  • Jersey ivadékvizsgált: ↓ 6 NM$
  • Jersey genomikus: ↓ 18 NM$

Bövebb információ a CDCB honlapján.

Ne feledje, hogy Önnek mindig a saját egyedi párosítási / genetikai terve a legfontosabb!

Örömmel segítünk a specifikus tenyészcélok és az állomány maximális genetikai előrehaladásának megvalósításában!

Kérjük, lapozza fel katalógusunkat és forduljon hozzánk bizalommal!

Bikalistánk eléréséhez, kérem kattintson ide.