AltaHÍREK a 2019 áprilisi tenyészértékbecslésről

2019-04-08

Tisztelt Tenyésztő!

A fejlődés nem áll meg. Az 2019 áprilisi amerikai tenyészértékbecslés egy újonnan megjelenő mérőszámot, általánosan csökkenő örökítőértéket, érdekes új bikákat hozott azon tenyésztők számára, progresszíven fejlesztik tenyészetüket.

Új értékelt tulajdonságot vezet be CDCB (Council of Dairy Cattle Breeding). Korai Első Ellés (EFC)

Mivel a genetika és a menedzsment egyaránt szerepet játszik az üsző fejlődésében, a korábban beellő üsző kiválasztásának képessége segít javítani a tenyészet jövedelmezőségét.

Az üszőnevelés a tejtermelés költségének mintegy 15-20%-át teszi ki, ez magában foglalja a takarmány, tartás, munkaerő és egészségügy költségeit. Egy üsző felnevelése hozzávetőlegesen naponta 2.5 USD (hazánkban 1.200-1.700 Ft). Tehát az első elléskori életkor csökkentése szemmel látható költségcsökkentést eredményezhet. A másik szempont, amit figyelembe kell venni, hogyan befolyásolja az elléskori életkor a tehén jövedelemtermelő képességét.

A Korai Első Ellés (EFC) az első elléskori életkor különbségében lesz kifejezve, napokban. Azon bikák, amelyek genetikája csökkenti az első elléskori életkort, pozitív EFC értéket fognak hordozni, mert a korábban ellő üszőket előnyösebbnek tekintjük.

A későbbi első ellési életkort örökítő állatok negatív EFC értéket fognak kapni, mert a később ellő üszők kevésbe jövedelmezőek.

Amennyiben az EFC értékre kíván válogatni a genetikai tervében, a következőt fogja látni: Az a bika, amely EFC örökítő értéke +2 nap, olyan genetikával rendelkezik, amely a lánya első elléskori életkorát 2 nappal csökkenti egy EFC 0 értékű másik bikához képest.

Az EFC örökölhetősége kicsi, 2,3%, az érték átlagos megbízhatósága egy fiatal genomértékelt Holstein bika esetében kb 66%, Jerseynél kb 51%

Változás a Lány Vemhesülés (DPR) értékben

Az utóbbi években megfigyelhető, hogy a bikák hajlamosak veszíteni DPR értékükből az áprilisi értékeléskor. Ezt az esést a bikák a következő augusztusi és decemberi adatközléskor általában „behozzák”. Nézzük, mi történt ez alkalommal.

Mind a genomikus, mind az értékelt Jersey bikák átlagosan 0.3 pontot veszítettek DPR értékükből. A Holstein bikák esetében nagyobb a változatosság. A legfiatalabb Holstein bikák láthatóan többet vesztettek, mint idősebb társaik. Például a 2010-ben született Holstein bikák DPR értéke kb -0.2, míg a 2018-ban születetteké -1.0 szórásértékkel lett alacsonyabb.

Egyéb hivatalos átlagos DPR változások:

  • HO genomikus bikák: ↓8 DPR = kb -14 NM$
  • HO ivadékvizsgált bikák: ↓0.6 DPR = kb -8 NM$

További részletekért keresse fel a CDCB hivatalos DPR tájékoztatóját ITT.

Kínálatunk Újdonságaiból

A bikáinkat bemutató fejezetbe ez alkalommal olyan egyedeket válogattunk be, amelyek kiválóan alkalmasak robot fejési környezetben való munkára. A bikák nevére kattintva az egyedi lap töltődik be, ahol a lineáris profil is látható.

011HO12206 I NO-FLA ALTARONDON-ET I Rowdy x Midnight I 2791 TPI I 974 NM$

Ha AltaRONDON magas index értékei "mögé" nézünk, láthatjuk hogy igazi tejtermelő gépezettel állunk szemben. +2.107 Font tej örökítő értékékét javító beltartalommal egészíti ki. +7.5 Haszos Élettartama pedig igazolja közepes testméretét, így kiérdemelten mutat 974 NM$ értéket. Spermája ConceptPlus értékelésű, jóval fertilisebb a fajta-átlagnál. AltaRONDON szexáltan is elérhető.

011HO12347 I PINE-TREE ALTAANNUITY-ET I Guarantee x Profit I 2731 TPI I 902 NM$

AltaANNUITY új bemutatkozóként szép mennyiséget és beltartalmat mutató termelésével, valamint kiegyensúlyozott küllemével kelti fel az érdeklődést. +2.57-es Szomatikus Sejtpontszáma és egyéb egészségtulajdonságai ideális "láthatatlan" tehénné teszik.

011HO12277 I PEAK ALTAMOCON-ET I Modesty x Rubicon I 2682 TPI I 929 NM$

AltaMOCON egy igazi kortárs bika, amely megfelel a legújabb tenyésztői igényeknek.

  • Kappa-kazein: BB
  • Béta-kazein: A2A2
  • NetMerit$: +929
  • CFP (Zsír+Fehérje): +158 Font
  • Fertilitás: Concept Plus
  • Apai nehézellés: 5.4%
  • Szexáltan is elérhető

Ne feledje, hogy Önnek mindig a saját egyedi párosítási / genetikai terve a legfontosabb!

Örömmel segítünk a specifikus tenyészcélok és az állomány maximális genetikai előrehaladásának megvalósításában!

Tisztelettel,
Babai Zoltán
ügyvezető igazgató
Alta Genetics Hungary Kft.