Bemutatjuk AltaSPRING-et

2017-11-28

Tisztelt Tenyésztő Partnerünk!

Ez alkalommal, mintegy bemelegítésként a közelgő decemberi értékelésre, AltaSPRING-et szeretnénk bemutatni, a Holstein International novemberi cikke alapján.

Történetünk a 80-as évek egyik leghíresebb embriódonor tehenéig Dilara Mars Ravena EX-91-ig vezethető vissza. Dilara egyik unokája Mimi szintén népszerű embriódonor volt az USA-ban. A fenti anyai őstől számított hatodik tehéngeneráció elhozta nekünk az Európában már jól ismert Mogul fiút Westenrade AltaSPRING-et

A 2014. év augusztusi értékelésében AltaSPRING globál indexe 2589 GTPI volt, amellyel az akkori USA nemzeti genomikus rangsor előkelő hatodik helyén szerepelt. Az utódaiként született bikák genomikus tenyészértékei a 2014-et követő évek vezető bika előállítójává tették őt.

Ez év augusztusában, először értékelődött bikaként 2622 TPI ponttal rögtön az ivadékvizsgált lista 8. helyén nyitott. Tenyésztője a holland Westenrade-farm.

AltaSpring-et leginkább az anyai háttér pedigréjében található ritka bikakombináció (Gerard-Mascol-Laudan-Convincer-Airliner-Mountain-Melwood-Secret) különbözteti meg a számos Mogul fiútól.

Ez a különleges, német dominanciájú egyedi pedigré kizárólag az ő anyjában található, mely családilag az amerikai Las Ravena tehénre vezethető vissza.

A magas indexű tehéncsalád olyan kiváló német out-cross bikák anyáit adta, mint például a jelentős WEH Bronco Jill aki a tehén RZG (német globál index) lista vezetője is volt.

E család távol ága nagyszerű eredményeket ért el az USA-ban, mely a teljes testvér Melwood Mimi-től származik. Mimi dédunokája Seaguy-Bay Oman Mirror, a kiváló Robust anyja. Napjaink híres tehene Miri is ezen vonal szülötte, aki számos kiváló kortárs bika anyja.

KATTINTSON AltaSPRING PEDIGRÉJÉHEZ

HÁTSÓ TŐGYFELEK

David Hill az Alta tenyésztési menedzsere 30 AltaSpring lányt küllemi bírálva a következőket állapította meg: „Nagyon egységes, kiegyensúlyozott, közepes farmagasságú tehenek szimmetrikus mellkassal és farral. A tőgyek következetesen extrém szélesek, a hátsó tőgyfelek tetejétől a tőgynegyedek aljáig egyforma szélességben kitöltve azt. A bimbók közelebb helyezkednek el egymáshoz, és az átlagosnál kissé rövidebbek. A lányai jó kondícióban tényleg sok tejet termelnek. A farszélességük közepes, egyenes lábaik jól illeszkednek a csánkkal. Tőgy-és lábjavítást igénylő tehenekre ideális tenyészbika."

KORSZERŰ PROFIL

AltaSpring tenyészértékei követik Mogul mintáját: egyenes lábak, rövidebb bimbók.

A Livability TÉ nem éppen Mogul erőssége (-3,9), ahogy a fiáé sem , de a -1,6 érték jobb, mint az „öregé”

Mike Menedez - szintén az Altától – számos lányát látta és bírálta: „Modern tejelő típus, közepes testméret, igazán erős tejelő funkcionalitás és kiváló mobilitás jellemzi AltaSpring lányait. akik abszolút tejtermelésre születtek!”

KATTINTSON AltaSPRING EGYEDI LAPJÁHOZ

Eddigi népszerűségét jól mutatja, hogy azonnal közel kétszáz termelő lánnyal köszönt be, magas, széles hátulsó tőgyfele pedig magyarázza lányainak magas termelését (átlagos laktációs termelés 31.291Font, azaz 14.193kg, 3,9% Zsír és 3,2% Fehérje beltartalommal).

Egy olyan, abszolút küllemjavító bikáról beszélünk, aki +2,30 Küllem örökítőértékkel és +1,79 Láb - valamint +2,78 Tőgy - kompozittal értékelődik első bírált lányai alapján.

Barbiselle Spring 306 képével kívánunk további jó munkát.

Tisztelettel,
Babai Zoltán
ügyvezető igazgató
Alta Genetics Hungary Kft.