Mi a négy alkalmas tehén?

2019-04-06

Mi a négy alkalmas tehén?

Találkozás a 8968-as tehénnel.

A 8968-as tehén egy wisconsini 1500-as tehenészetben él, ahol naponta háromszor fejik egy dupla 20 állásos parallel fejőházban. Kiegyensúlyozott takarmányt kap, pihenőidejét homok almozásos pihenőboxban tölti. Második laktációs, AltaMEGLO lánya, és négy alkalmas tehénként tartják számon.

Mi a 4 alkalmas tehén?

Ha megnézi a tehén adatlapját a DairyComp-ban vagy a telepirányítási programban, a 4 alkalmas tehénnek csak 4 fő adata szerepel a laktáció során:

Ellés
Termékenyítés
Vemhesnek megállapított
Szárazra állítás

8968 esetében ez azt jelenti, hogy problémamentesen ellett egészséges borjút. Nem volt ellési bénulás, ketózis, placenta visszatartás. Más anyagcsere probléma sem hátráltatta ellés után és a problémák elkerülése révén, nem okozott plusz kezelési költségeket.

60 napos várakozási idő után történt az első termékenyítés. Mivel csak egy inszeminálást rögzítettünk, tudjuk, hogy egy adag spermát használtak fel a termékenyítés során.

Később megállapították a vemhességet és a kártyáján PREG-ként (vemhesként) tüntették fel. Ez azért lehetséges, mert nem volt korai magzatelhalás vagy vetélés és egyéb reprodukciós probléma.

A 8968-as tehén laktációjának negyedik és utolsó eseménye szárazra állításkor jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy a laktáció ideje alatt nem volt hosszantartó problémája. A megszokott módon folytatta a termelést. Majd eljött az ideje a szárazra állításnak, a felkészülésnek a következő laktációra.

Mi hiányzik?

Biztos kíváncsi, hogy mi hiányzik a 8968-as tehén kártyájáról. A főbb kezelések, mint pl csoportosítás, körmözés, vakcinázás, vemhesség ellenőrzés ugyanúgy szerepel a laktáció ideje alatt.

Ami valóban hiányzik egy 4 alkalmas tehén laktációjából, azok a költséges, időigényes kezelések, amelyek csökkentik az állomány nyereségességét. A 4 alkalmas tehénnek, mint a 8969-nak, nem lesz tőgygyulladása. Nem lesz sánta és a vemhesség alatt nem fordul elő vetélés. Elkerülik a betegségek, a fertőzések és egyéb bajok, amelyek minden termelő számára súlyos gondot okoznak.

Genetikailag megvalósítható-e a 4 alkalmas tehenekből álló állomány?

Az egyik legjobb módja, hogy több 4 alkalmas tehén legyen az állományában, az az, hogy testreszabott genetikai tervén belül a Hasznos Élettartamra (PL) szelektál. A HÉ-ra való genetikai szelekció nem csupán azért jó, hogy tovább éljenek a tehenek. Arra enged következtetni, hogy melyek a legszívósabbak, legegészségesebbek és legkönnyebben kezelhetők.

Amennyiben a genetikai tervében szerepel a Hasznos Élettartam, növelni fogja az esélyét annak, hogy több 4 alkalmas tehén termeljen az állományában. A Hasznos Élettartam tényleges értéke mindaddig nem mérhető, amíg a tehén el nem hagyja az állományt. Azonban van más módja, hogy figyelemmel tudjuk kísérni az eredményeket. A magasabb hasznos élettartammal rendelkező bika egészségesebb és problémamentesebb teheneket eredményez.

Az 1. táblázat az állományon belüli eseményeket bontja le, ahol a 8969-as tehén is termel. Magában foglal minden olyan állatot, amelynek van azonosító száma. Megmutatja az egészségen belüli valódi különbségeket a magas és alacsony Hasznos Élettartamot örökölt tehenek esetében.

Mindezek valós számok, melyeket a gazdaság telepirányítási programjában rögzítettek. Ne feledje, hogy a menedzsment az állomány egészére érvényes és egyetlen tehén sem részesül külön bánásmódban.

DB Bika átlag PL Vetélés Nem termékenyített Eladott Elpusztult Masztitisz Placenta visszatartás Oltógyomor áthelyeződés Ketózis Tüdőgyulladás Tőgygyulladás Sántaság
8969 1 6.3 0 - - - 0 0 0 0 0 0

50% feletti PL 478 5.5 15 12 1 1 36 3 3 11 5 5 8
50% alatti PL 502 2.5 70 90 241 52 309 3 12 15 37 6 30

A táblázat egyértelműen mutatja, hogy a magas Hasznos Élettartammal rendelkező teheneknek egyértelműen kevesebb problémája volt az ellést követően, illetve a laktáció alatt. Kevesebb volt a vetélés, ritkábban fordult elő a „nem termékenyített” jelző, az oltógyomor áthelyeződés, sántaság, tőgygyulladás és placenta visszatartás. Ezeknek köszönhetően kevesebb magas Hasznos Élettartammal rendelkező tehén hagyta el az állományt.

A kapott eredményeket a 8969-as tehénre kivetítve, jól látható, hogy apja, AltaMEGLO 6.3-as Hasznos Élettartam örökítő értéke nagy szerepet kap egy 4 alkalmas tehén esetében.

Törekedjen minél több 4 alkalmas tehénre

A 8969-as tehén nem csupán egy 4 alkalmas tehén, hanem egy kifejezetten nyereséges egyed. Gazdálkodjon az idővel, így pénzt takaríthat meg és nyugalommal dőlhet hátra a székében. A 8969-as tehénhez hasonló egyedekkel rendelkező tehenészet nem igényel plusz kezelési költségeket. Nem csökken a termelés egyéb egészségügyi problémák felmerülése végett.

Mikor genetikai tervét testre szabja, tartsa szem előtt ezeket a költségeket és megtakarításokat. Ha az egészséges, problémamentes tehenek a céljai, akkor a PL-re való szelektálás segíteni fogja, hogy több ilyen kívánatos 4 alkalmas tehén legyen az állományában.