Változások a NM$ Formulában

2018-08-13

Változások a NM$ Formulában

Az augusztusi értékeléskor tovább finomodott, pontosodott a Net Merit $ index számítási módszere.

A CDCB (Council of Dairy Cattle Breeders, USA) augusztusban hozzáadta a fitnesz tulajdonságokat a NM$ indexhez. Ezek egy egészségtípus alindexként állnak össze, amit HTH$-nek hívnak de amelyet külön nem publikálnak.

Az 1. táblázatban a HTH$ jellemzők relatív értékét (%) találja meg. Az oltógyomor áthelyeződés (DA), a tőgygyulladás (mastitis) és a méhgyulladás (metritis) az index több mint 80% -át teszi ki, főként a magasabb költségek és az ezekhez kapcsolódó örökölhető tulajdonságok miatt.

1. táblázat. A HTH$ alindex relatív értékei:

HTH$ korreláció

A HTH$ és a NM$ index egyéb jellemző tulajdonságai közötti korrelációs összefüggések a 2. táblázatban találhatóak. A HTH$ változó erősségű korrelációt mutat az olyan tulajdonságokkal, amelyek már szerepelnek az indexben (PL, DPR, SCS, HCR, CCR és LIV ). A HTH$ örökölhetősége alacsony (0,01) ugyanúgy, mint számos más egészségügyi tulajdonságé.

2. táblázat. HTH$ korreláció:

Új NM$ index

A 2017 és 2018 évi NM$ index összehasonlítása a 3. táblázatban található. A HTH$ -nak a NM$ -hez történő hozzáadása valamivel kisebb súlyt eredményez a már meglévő tulajdonságoknál. Az indexben szereplő új egészségügyi jellemzők mellett az NM$ most kissé nagyobb hangsúlyt fektet a hozam tulajdonságokra. A Szomatikus Sejtszám (SCS) hangsúlya csökken, mivel a közvetett korrelált egészségügyi költségeket mostantól közvetlenül a HTH$ -hez rendelik.

A zsír-fehérje arány a zsír növekedését javítja, mivel a zsír után fizetett ár emelkedik és a fehérjéé pedig csökken (lásd a 4. táblázatot).

A Szomatikus Sejtszámra vonatkozó hangsúlyok csökkenése figyelhető meg, mivel a tőgygyulladás közvetlenül a HTH$ indexben szerepel. A PL hangsúlyozásánál szintén egy kisebb csökkenés látható, mivel a későbbi laktáció kevésbé értékes, hiszen most az üszők ára alacsonyabb.

3. táblázat. NM$ 2017-2018 relatív értéke:

NM$ index 2017 és 2018-as formula összehasonlítása:

4. táblázat. A NM$ számításához használt beltartalom árak:

Genetikai előrehaladás

Az 5. táblázat a 2017 és 2018 NM$ indexre jellemző várt genetikai előrehaladást mutatja.

Az új 2018-as formula nagyobb előrelépést jelent a zsír, a fehérje és a Láb kompozit (FLC) számára, és kisebb előrelépést a PL, DPR és a HCR esetében.

A 2017 és 2018-as NM$ indexek közötti korreláció nagyon magas. A jelenlegi genomikus Holstein-fríz bikák esetében a korreláció 0,998, míg az ivadékvizsgált egyedeknél 0,999.

A 2018-as index szerint, a jelenlegi legjobb 100 NM$ genomikus bika közül 88 a top 100 NM$-ban marad. Míg az ivadékvizsgáltak közül 95 kap helyet a top 100-as listán.

5. táblázat. Várható genetikai fejlődés a NM$ indextől:

Szabja testre genetikai tervét

Az állandóan változó iparági indexek emlékeztetnek arra, hogy a saját gazdaságának egyéni genetikai terve ugyanolyan fontos, mint eddig. Ha a hangsúlyt a termelésre, a fitneszre és a küllemre oly módon helyezi, hogy az valóban szolgálja a céljait, továbbra is maximalizálni fogja a saját céljainak elérését, még akkor is, ha más indexek változnak.